T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Şehit Feramil Ferhat Kaya Anadolu Lisesi

Kut- ül Amare Savaşı

 Kut-ül amare savaşı, Çanakkale Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti’nin 1.Dünya Savaşı içinde kazandığı ikinci büyük zaferdir ve Kut savaşı, Osmanlı’nın kazandığı son zaferdir. Bu bölgedeki çatışmalarda İngilizler toplamda 40.000; Osmanlı ise 25.000 kayıp vermiştir. Teslim alınan İngiliz ordusunu kurtarmaya gelen bir başka İngiliz ordusu ise yaklaşık 30.000 kayıp vererek geri çekilmek zorunda kalmıştır.

 

Bu zafer, şunu gösterir. Osmanlı, zor günlerinde bile birçok cephede canla başla, cesaretle savaşmış, düşmana karşı koymuş ve önemli başarılar elde edebilmiştir. Osmanlı, gerek Çanakkale’de gerekse Kut-ül amare’de imkansızlıklara ve yokluklara rağmen inanan ve direnenlerin kazanabileceğini göstermiştir.

Tarİhte ilk havadan, uçakla ikmal yardımı denemesi bu savaşta olmuştur. İngiliz uçakları, kuşatılan orduya yardım indirmek için uçak kullanmışlar, 26 gün boyunca havadan yardım ulaştırmayı denemişler ama bunda başarılı olamamışlardır. Uçaklardan atılan yardımların bir kısmı nehre düşmüş, sürüklenerek kaybolmuş; bir kısmı, Osmanlı ordusunun eline geçmiş; çok az bir kısmı İngilizlerin eline geçmiştir. İngilizler adım adım bir felakete gidiyorlardı. Yardım maksadıyla uçan bir İngiliz uçağı Osmanlı uçaklarınca düşürülmüştür.  Osmanlı ‘da bu savaşta uçak kullanmış ve düşman mevzileri uçaklarla bombalanmıştır.

Kut savaşı, İngiliz tarihçilerine göre “Britanya tarihinin en aşağılık teslimidir.” Adeta İngilizlerin havasını almıştır. Şehit Feramil Ferhat Kaya Anadolu Lisesi olarak bu kutlu zaferin 108. Yıl dönümünü kutladık. Programın hazırlanışında emeği geçen Türk Dili ve edebiyatı ögretmenlerimiz Sadegül Konaç' a Müzik öğretmenimiz Semanur Özçebi'ye teşekkür ederiz. Ayrıca günün anlam ve önemini bize anlatan Tarih öğretmenimiz Yüksel Önçırağa' a çok teşekkür eder, emeklerini esirgemeden çalışan öğrencilerimizi tebrik ederiz.

 

30-04-202430-04-202430-04-202430-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.04.2024 - Güncelleme: 30.04.2024 04:04 - Görüntülenme: 56
  Beğen | 0  kişi beğendi